Scones utan smör
Ger 15-20 scones beroende på hur stora du vill ha dem. Min halva sats gav 7 normalstora.
- 6-7 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl mjöl
- 1 dl mellangrädde
- 1 dl vatten
- 1/2 näve hackade mandlar
- 1/2 näve torkade tranbär
Flirta med din mexikanska gasugn tills den kommer upp i 250 °C (eller 485 °F) och plocka fram en plåt som du lägger bakplåtspapper på.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Börja med den mindre mängden mjöl. Mät upp grädden, mjölken och vattnet i en bägare och blanda tills det får en jämn och krämig konsistens. Häll i mjölkblandningen i bunken och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt mjöl efter tycke. Jag lät smeten vara ganska kladdig - de blir saftigare då, men det är svårare att få till snygga kakor.
Klicka ut smeten på plåten till kakor i den storlek du vill ha. Platta ut kakorna lite med handen, gaffla dem (stick hål med en gaffel) och om du vill kan du skära det klassiska scones-krysset med en mjölad kniv, och sätt in i ugnen. Efter ett par minuter i ugnen, när ytan börjar bli spröd, ta ut kakorna och pensla dem med vatten och skjutsa in dem i ugnen igen (har du en blomspruta kan du spraya kakorna med jämna mellanrum istället). Vattnet hjälper kakorna att få en hård, mumsig yta.
Grädda mitt i ugnen i sammanlagt 10-12 minuter. Servera med hackade mandlar och torkade tranbär tillsammans med marmelad eller saltat smör.

Åh bak Bea vs. Smör = 1-1